Wednesday, 20 December 2017

Boleh Ke Berniaga Di Shopee?

BOLEH KE BERNIAGA DI SHOPEE?
Boleh je berniaga di Shopee tapi.... Ada tapinya..
Kena ada modal sendiri dulu. Kalau tak ada modal sendiri, tak payah nak berangan nak berniaga di Shopee.
Sebab apa?
Sebab Shopee ini ada Buyer Protection. Duit yang dibayar oleh pelanggan anda akan dipegang dulu. Jadi kenalah pakai duit sendiri dulu untuk beli barang.
Kau kena bagi tracking number dan kena poskan barang tu. Bila barang dah diterima pada pembeli, barulah dapat duit tu.
Senang?
Senang kalau ada modal besar. Susah kalau tak ada modal.
KENAPA DUIT KENA PEGANG?
Pernah tak dengar cerita orang beli barang kat Mudah.my lepas tu penjual minta bank in lepas tu dia senyap je? Lepas tu viralkan di FB yang penjual tu penipu?
Sendiri cari penyakit. Dahlah Mudah.my tu tak ada Buyer Protection, dah tentu kat situ banyak scammer cari duit dengan menipu orang. Tapi tak semualah. Ada je penjual yang jujur. Aku pun pernah juga berniaga di situ. Dan aku juga pernah ditipu kat situ.
Jadi, Shopee jaga pembeli dari ditipu oleh penjual. Sebab itu duit kena 'hold' dulu sehingga pembeli dapat barang tu dan dia puas hati baru dia tekan 'Order Received'. Dan kau pun dapatlah duit tu.
Amacam, mau ka berniaga di Shopee?