Sunday, 15 June 2014

Posisi Bola Sepak yang aku suka

Dalam permainan bola sepak, setiap pemain diletakkan dalam posisi yang ditetapkan oleh jurulatih mengikut tahap permainan pemain itu. Jika pemain itu bagus dalam menepis bola, suka terbang maka penjaga gol posisi yang sesuai untuk pemain itu. Jika seorang pemain ni ada semangat pemusnah pihak lawan maka posisi yang sesuai untuk pemain ini adalah penyerang. 

Begitu jugak aku. Aku minat pada posisi pertahanan kiri. Kerana apa? Sebab aku suka buat overlap untuk serangan pantas. Pernah tak melihat aksi pemain kelahiran Brazil mewakili kelab Real Madrid, Marcelo bermain? Dia kerap overlap semasa serangan pantas. Dari posisi pertahanan membantu bahagian tengah dan serangan.  (Sila play video di bawah)Perlu diingat bahawa tugas pertahanan bukan hanya setakat menyekat pemain lawan melakukan serangan tetapi tugas pertahanan juga membantu bahagian tengah dan serangan. Bukan hanya duduk di posisi pertahanan dan membiarkan pemain tengah dan serangan melakukan tugas mereka sendiri. Cuba lihat Diego Alves dan Rafael. Mereka sering membantu bahagian lain untuk mencari kemenangan.

Bagi pemain tempatan yang sering membantu bahagian serangan dan bahagian tengah adalah Mahali Jasuli, Razman Roslan. Mereka sering membantu bahagian lain. Jadi posisi yang aku suka adalah posisi pertahanan kiri. Buat masa sekarang ni aku masih setia di posisi ini. Jika ada kemajuan diri, aku nak cuba di posisi bahagian tengah pula. 
No comments:

Post a Comment