Monday, 17 August 2015

Today Update #1

Bermula hari ini aku wujudkan satu slot untuk kemaskini secara rawak dalam satu hari itu juga. Apa-apa yang terlintas di sekiling aku dan di fikiran aku akan aku  tulis di buku kecil dan memasukkan ke dalam blog ini. 

Aku namakan slot ini dengan nama Today Update. 

Kenapa tak namakan Kemaskini Hari Ini?

Hm aku tengok dah macam Malaysia Hari Ini, Wanita Hari Ini dan Hari Ini Dalam Sejarah la pulak kan. Rasanya baik aku namakan dengan nama English. Pendek je ayatnya. 

Baik. Hari ini aku nak kemaskini secara rawak apa yang berlaku pada hari ini. 

  1. Ruginya aku tidak beriktikaf di masjid sebelum masuk solat zohor tadi. Sibuk je baca buku 'Semusim Di Neraka' dari Hamka Keretamayat. Insaf.
  2. Perkena Nasi Kukus Ayam Berempah di belakang The Store Banting lagi sedap dan menyelerakan daripada Nasi Kukus Kak Ros di depan tempat kerja aku ni. Entah kenapa tekak aku tak terasa sedapnya. Lidah masing-masing. Lain lidah, lain rasanya. Walaupun aromanya sampai ke tempat kerja aku, aku tak akan terliur. Aku rela drive jauh-jauh ke The Store untuk Nasi Kukus di situ. 
  3. Terpaksa menahan kentut demi menjaga air wudhuk. Bertahanlah.
  4. Seorang kawan nak daftar kelahiran anak dia. Mulut ringan nak bertanya anak ke berapa. Dia balas anak keempat. Katanya tak boleh kejar aku melainkan aku dapat anak kembar empat. Jika ya, kita seri 4-4. Nak berlumba pulak dah.
  5. Berbalik pasal Nasi Kukus Kak Ros tu. Aku dengar orang kata yang buat Nasi Kukus Kak Ros tu orang Indonesia. Kalau kat belakang The Store tu orang Kelantan yang masak. Konon nak challenge la kot. Kalau bangla pun dapat tahu resepi cara nak buat nasi kukus, dia pun nak cuba jual tapi tak dapat lawan cara masak orang Kelantan beb. 

Rasanya cukuplah kemaskini pantas untuk hari ini. Kipidap!


No comments:

Post a Comment